Historie
Albert Heijn (supermarkt)
Albert Heijn is opgericht in 1887 in Oostzaan.BONUSKAART
De Albert Heijn Bonuskaart is een klantenkaart op creditcard- of sleutelhangerformaat met een streepjescode waarmee klanten bij Albert Heijn supermarkten korting kunnen krijgen op artikelen die in de aanbieding zijn (in de bonus). Klanten zonder Bonuskaart kunnen dezelfde korting krijgen, de kassamedewerker kan daarvoor het nummer van een standaard Bonuskaart gebruiken of een speciale Bonuskaart die bij de kassa aanwezig is. Bonusaanbiedingen gelden niet bij AH to go. De Bonuskaart kan er wel gebruikt worden om te sparen voor gratis AH to go producten.
De Bonuskaart is ook nodig voor het gebruik van een handscanner tijdens het winkelen (bij enkele andere supermarktketens met handscanners is daarvoor geen klantenkaart nodig).
De Bonuskaart kan ook worden toegevoegd aan de AH-app. Hiervoor dient deze te worden gescand met de camera van de telefoon. De kaart wordt dan aan het account toegevoegd waarmee men inlogt in de app. Het is dan niet nodig om een fysieke kaart te hebben. De kaart kan dan rechtstreeks vanaf de telefoon worden gescand bij de kassa. Dit is ook handig bij het zelfscannen met de app.
Bij verlies of diefstal van een sleutelbos of een portemonnee kunnen soms via de Bonuskaart de gegevens van de eigenaar achterhaald worden en kan deze zo terugbezorgd worden.
Albert Heijn is de grootste supermarktketen in Nederland met een marktaandeel van ongeveer 35% in 2020. Het bedrijf is opgericht in 1887 als eenmans-kruidenierszaak en sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven van Nederland met tevens vestigingen in België. Sinds 2016 is de keten onderdeel van Ahold Delhaize.
Op 27 mei 1887 nam Albert Heijn de kruidenierszaak van zijn vader Jan Heijn over in Oostzaan en legde daarmee de basis voor de keten. In de jaren die volgde opende Heijn verschillende winkels - in onder andere Purmerend - en in 1899 opende hij een centraal pakhuis in Zaandam.
Al in 1895 begon Heijn met het branden van eigen koffie in een washok in de winkel in Oostzaan, maar de eigen merkproducten namen vanaf 1910 flink toe. Vanaf dat moment gaat Heijn ook meerdere eigen producten zelf produceren, waaronder suikerwerk, koek en banket. Tot 1913 werden de artikelen geproduceerd vanuit een herenhuis in Zaandam, maar in 1913 kwam er op deze plek een professionele fabriek te staan.
In 1920 werden alle onderdelen samengevoegd in de Maatschappij tot Exploitatie der Fabrieken en Handelszaken. In deze onderneming nam Anton Jurgens een belang van 50%, in 1927 werd zijn belang uitgekocht door de familie Heijn. Op 29 april 1920 gaf Heijn de leiding van het bedrijf over aan zijn zoons Gerrit Heijn, Jan Heijn en zijn schoonzoon Johan Hille, zelf blijft hij aan als president-commissaris. De keten opende in 1923 een chocoladefabriek en vanaf 1924 ook eigen chocoladewinkels onder de naam Albert Heijn Chocolateries, de laatste chocoladewinkels verdwenen omstreeks het midden van de vorige eeuw.
In 1941 moest Maurits Ligtenstein als directeur Inkoop bij de Albert Heijn onderduiken omdat hij Joods was. Gescheiden van zijn vrouw en ondergedoken werd hij geholpen door Gerrit Heijn. Na de oorlog weer herenigd met zijn vrouw en zoon Piet Ligtenstein die het verhaal van zijn familie nog na kon vertellen.
Het bedrijf werd in 1948 naar de beurs gebracht. In de jaren '50 maakte de supermarkt twee grote veranderingen door. In 1952 begon het bedrijf met een zelfbedieningswinkel, hierbij pakken de klanten zelf hun waar en niet meer de medewerker. Daarnaast werd in 1955 het assortiment uitgebreid met vers vlees, groenten en fruit, hierdoor ontstond de eerste supermarkt van Nederland. Sinds de introductie van de supermarkt kunnen klanten ook sparen voor zegeltjes, hierbij krijgen ze bij een vol boekje extra rendement van de supermarkt uitgekeerd. Dit programma bestaat anno 2022 nog steeds, hoewel het in 2020 volledig is gedigitaliseerd.
Trivia
- Vanaf 1927 mag Albert Heijn zich Hofleverancier noemen. Daarnaast kreeg Ahold in 1987 het predicaat Koninklijk, vanwege het 100-jarige bestaan van Albert Heijn. Koning Willem-Alexander gaf in 2016 toestemming dat het fusiebedrijf Ahold Delhaize ook het predicaat mocht blijven gebruiken.
- Het huidige logo van Albert Heijn bestaat sinds 1965 en is een ontwerp van James Pilditch en John Harris van merkenbureau AID. Het logo is sinds 2003 omsloten door een blauw scheef huis.
- Het bedrijf introduceerde in 1998 de Bonuskaart, hiermee krijgen kaarthouders korting op geselecteerde producten. In 2013 werd het programma vernieuwd en konden klanten met hun nieuwe bonuskaart ook persoonlijke korting krijgen.
- In 2007 richtte de supermarkt samen met leveranciers van versproducten de Albert Heijn Foundation op. Deze investeert vooral in lokale projecten op het gebied van wonen, scholing en gezondheid. De AH Foundation werkt nauw samen met ICCO en FairMatch Support voor het selecteren en tot stand brengen van projecten op bijvoorbeeld het gebied van watervoorzieningen en onderwijs.
- Van 2004 tot eind 2014 adverteerde Albert Heijn met commercials waarin supermarktmanager meneer Van Dalen - gespeeld door acteur Harry Piekema - te zien was. Vanaf 2019 is na enkele jaren supermarktmanager Ilse zijn opvolger, gespeeld door Randy Fokke.
- In 2015 ontving het product gedroogde cranberries van Albert Heijn het Gouden Windei van voedselwaakhond Foodwatch. Het product was genomineerd omdat het werd aangeprezen als 'superfood', maar in werkelijkheid bestond het uit 68% toegevoegd ananassiroop en maar voor 30% uit cranberries. Het Gouden Windei is een publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het meest misleidende voedingsmiddel uit de Nederlandse supermarkt.
- Albert Heijn is sponsor van de Efteling en organiseert elk jaar in februari en maart een speciale Efteling-spaaractie. Hierbij kan er worden gespaard voor korting op de entree.
- Albert Heijn publiceerde op 31 augustus 2021 haar eigen stickers voor WhatsApp en iMessage door middel van Sticker Maker